środa, 24 lutego 2016

Pieczeń



Pieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem,
do podania na gorąco i na zimno.

   Składniki:

-1 kg łopatki wieprzowej
- filet z piersi kurczaka
-marchew
-cebula
-ząbek czosnku
-2 czerstwe bułki
-2 jajka
-bułka tarta
-sól, pieprz naturalny i ziołowy
-majeranek
-czosnek niedźwiedzi
-słodka papryka
-2 łyżki zimnej wody


Filet kroimy na plastry a plastry na paski.


Paski przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.

Marchew obieramy, gotujemy przez 10 minut w bulionie warzywnym,
studzimy i kroimy w słupki.


Czerstwe bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.

Mięso i cebulę kroimy na mniejsze kawałki.


Łopatkę, cebulę, czosnek i bułki mielimy w maszynce.


Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem,
majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim
i dokładnie mieszamy.
W trakcie mieszania dodajemy 2 łyżki zimnej wody.

Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna dosypujemy bułkę tartą.


Doprawiamy do smaku.


Na stolnicy lub dużym talerzu posypanym bułką tartą,
z mięsa formujemy placek.
Na nim układamy paski fileta i słupki marchewki.



Zwijamy w roladę, wygładzamy,


przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 80 minut.





Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła w jakimś sosie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie smakuje z ciemnym sosem. Polecamy:)

      Usuń
  2. Jak tu pięknie i wiosennie!Mięsko w takim wydaniu to ja lubię!Oczywiście wykorzystam pomysł i to wkrótce.Zdjęcia-cudne,aranżacja-piękna.Aż chce się zasiąść do stołu.I za to Was kochamy!W ogóle Was kochamy!C,Z,M,J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie za te wszystkie ciepłe słowa. My Was też bardzo kochamy:)
      Życzymy jeszcze piękniejszych wzorków w pieczeni i czekamy na fotki.

      Usuń
  3. uwielbiamy takie pieczenie- a ze wzorkiem pięknie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności dzisiaj u ciebie, z chęcią bym zjadła ze świeżym chlebkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko mamy też świeży, jeszcze ciepły chlebek..zapraszamy:)

      Usuń
  5. uwielbiam takie pieczenie, ja też często je przygotowuję, bo my nie kupujemy wędliny w sklepie, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wyszedł ten wzorek, a pieczeń wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała i bardzo pomysłowa pieczeń. Ten wzorek jest cudny

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczeń smakowita, wzorek apetyczny. Nic tylko zasiadać do stołu :)
    Jak dla mnie, super, bo i przyprawiony w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudnie się prezentuje :) mi to mięso jakoś szczególnie do szczęścia nie potrzebne ale ta pieczeń wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... aż zrobiłam się głodna od patrzenia na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka fajna roladka :D Piękny wygląd to już połowa sukcesu :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń