wtorek, 3 czerwca 2014

Bigosik z młodej kapusty



   W sklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców.
Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy.
My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę.
Zaczynamy od bigosiku.

Składniki:

-główka kapusty
-kawałek wędzonki
-2 kiełbaski
-2 marchewki
-2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
-przyprawa warzywna
-pieprz
-zielony koperek
-olej do smażenia


   Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki.
Gotujemy.
Marchewki wyjmujemy po 15 minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka.


   W tym czasie szatkujemy kapustę.


   Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.


   Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.
Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.


   Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę
i obrane mięso z wędzonki.


   Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniu
do zredukowania wody.


   Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam.


Smacznego!








2 komentarze: