czwartek, 26 września 2013

Galaretka drobiowa



   Na lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka.

-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół

czyli do ok. 2 l wody dodajemy 
-dwie marchewki
-opaloną cebulę
-3 ząbki czosnku
-warzywko
-ziele angielskie
-liść laurowy
-natkę pietruszki
-sól
-kilka suszonych grzybków
-1 opakowanie żelatyny ( 50g )


   Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.


   Marchewkę kroimy w plasterki, mięso w małe kawałki.
Częścią marchewki dekorujemy miseczki na galaretkę.
Pozostałą marchewkę i mięso dodamy do rosołu. 
Rosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować.


   Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia.


   Bardzo dobrze smakuje z marynatami.
Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet.



Smacznego!









4 komentarze:

  1. Co to jest "warzywko" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywko -to gotowa przyprawa do potraw dostępna w sprzedaży.My używamy jej zamiast soli.

      Usuń
  2. a ile zelatyny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatyny dodajemy 1 opakowanie ze wskazaniem ilości wody na 2,5 l czyli ok 50 g.

      Usuń