17 maja 2014

Łazanki



   Łazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa.
Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.

Składniki:
-40 dkg kapusty kiszonej
-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki
-20 dkg pieczarek
-1 cebula
-przyprawa warzywna
-pieprz ziołowy i naturalny
-liść laurowy i ziele angielskie
-olej lub masło klarowane

Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy.


   Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
przez ok. 60 minut.
   Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.


   Cebulę i pieczarki kroimy na drobno.
Posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.


   Mięso kroimy w paseczki.


   Kapustę odsączamy z wody i kroimy.


   Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut.


    Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części


i rozwałkowujemy.


   Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.


   Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty.
   

   Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym
i naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody z gotowanego mięsa.


   Pokrojone ciasto wrzucamy do wody, w której gotowało się mięso i gotujemy do miękkości.


   Odcedzamy i wrzucamy na patelnię.


    Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 minut.


Gotowe!


Smacznego!











1 komentarz: