poniedziałek, 21 października 2013

Sernik z owocami



   Ten sernik ma kilka wersji.
Można go zrobić z owocami lub bez owoców.
Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.
My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.

Potrzebne produkty:

       na kruche ciasto:

-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru pudru
-10 dkg margaryny
-1 jajko
-łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy

Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto.

Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować
w syropie, jak do babeczek z jabłkami.




   Masa twarogowa to:

-1 kg twarogu chudego lub półtłustego
-5 jajek
-1 i 1/3 szklanki cukru
-3 łyżki maki ziemniaczanej
-10 dkg margaryny
-aromat śmietankowy

Twaróg mielimy przez maszynkę.



   Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki cukru i miksujemy.


   Do 5 żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy.
Dodajemy twaróg, nadal miksując.
Dodajemy roztopioną margarynę a następnie mąkę ziemniaczaną.


   Oj,oj! 
W tym momencie po 20 latach nasz mikser odleciał w niebyt.
Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy.
Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką.
Należy więc połączyć białka z masą twarogową.


   Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.
Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce.



   Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki 
z kruchego ciasta.

   Sernik wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem
 a następnie na kolejne 30 minut zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.


   Po 60 minutach sernik jet gotowy.



Smacznego!




     Robię ten sernik regularnie. Dziś chyba milionowy raz. Z owocami lub bez jest po prostu najlepszy.
 Dziś na marmoladzie z pieczonych jabłek (od Maminka kulinarnego ma się rozumieć).

A oto dokumentacja Karinki:







Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ciacho pyszne, inne niż wszystkie z owocami, Wspaniały pomysł z tą pigwą.Gorąco polecam!
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam sernik,raz z brzoskwiniami w plastrach, dwa razy z polowkami brzoskwin, a kolejny raz zaszalalam.... Zamiast dżemu masa z wiorek kokosowych a na to drylowane wisnie:) rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to akurat ciekawa podpowiedź. Wypróbujemy wersję z masą wiórkową i wiśniami:) Wielkie dzięki!
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  3. Robie ten sernik regularnie. Dzis chyba milionowy raz. Z owocami lub bez jest po prostu najlepszy. Dzis na marmoladzie z pieczonych jablek (od Maminka kulinarnego ma sie rozumiec)

    OdpowiedzUsuń