06 stycznia 2015

Kurczak w sosie Szechuan



   Potrawa dla wszystkich, którzy lubią zdecydowany, wyrazisty smak.
Całość przygotowana na patelni a dobrym dodatkiem jest makaron "sznurki".
Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.

   Składniki:

-filet z piersi kurczaka
-sos Szechuan
-czerwona papryka
-cebula
-por
-garść orzeszków ziemnych
-przyprawa do mięs
-słodka papryka
-olej
-nudle, czyli makaron "sznurki"


   Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą i papryką.
Skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 20 minut.


   W tym czasie cebulę i pora kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę.


   Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając,
przez ok. 1/2 minuty.


   Dodajemy mięso i smażymy.


   W tym czasie gotujemy makaron.


   Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy 3 minuty.



   Dolewamy sos, mieszamy i po 3 minutach nasz kurczak jest gotowy.



   Odcedzamy makaron.


   Na makaronie układamy kurczaka i danie gotowe.

Smakuje rewelacyjnie.

Majciu, baaaardzo dziękujemy :)


Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Orzechy w takich daniach świetnie się sprawdzają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie !!!! Przepyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie kurczaka i orzeszków! Musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłam, robi się łatwo, a wszyło naprawdę bardzo dobre :) wszystkim smakowało ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń