25 czerwca 2014

Nalewka agrestowa



   Zrobimy nalewkę agrestową.
Kolor nalewki zależny będzie od koloru użytego agrestu.

Składniki:
-1/2 kg agrestu
-1/2 kg cukru
-0,5 l czystej wódki 40%
-0,125 l spirytusu 95%


   Agrest oczyszczamy i kroimy na połówki.
Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.


   Odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru, co pewien czas potrząsając słojem.


      Kiedy cukier się rozpuści i powstanie sok, dolewamy wódkę i odstawiamy na 4 tygodnie.

Po tym czasie odcedzamy płyn i dolewamy do niego spirytus.
Mieszamy i rozlewamy do butelek, które odstawiamy na 3 miesiące.
Trzeba trochę poczekać, ale warto.

Na zdrowie!



2 komentarze:

  1. Czekam...na agrest z działki mamuli...Po niej by sie ludzie luźniej poczuli...

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecamy też nalewkę truskawkową. Wybornie smakuje i ..też luzuje:)

    OdpowiedzUsuń