21 stycznia 2015

Faworki siostry Ani



   Najprostsze i najsmaczniejsze faworki, jakie do tej pory jedliśmy.
Nie można im się oprzeć i pomimo tego, że wychodzi ok. 130 szt. - 
-znikają błyskawicznie.

    Składniki:

-3 szklanki mąki
-5 żółtek
-3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
-łyżka spirytusu lub octu
-olej do smażenia ( ok. 1 l )


                      Z podanych składników zagniatamy ciasto.


   Wybijamy je wałkiem na stolnicy a następnie dzielimy na porcje i cienko rozwałkowujemy.


Nacinamy paseczki, robimy nacięcie w środku i przekręcamy.



   W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy porcjami faworki i smażymy do zrumienienia.


   Wyjmujemy na papier, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i gotowe.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Smakowite faworki :) Nasza babcia robi tylko takie z ciasta jak na pączki, więc takich jak Twoje nigdy nie jadłyśmy. Wszędzie w sklepach stacjonarnych szukamy takiej wycinarki z falami :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Faworki są naprawdę proste i bardzo smaczne:) a radełko kupiliśmy w Auchan:)Widzieliśmy też w innych dużych sieciach handlowych a jak nigdzie nie ma - to pozostaje allegro:)

    OdpowiedzUsuń