27 października 2015

Nastroszone bułeczki drożdżowe



Bułeczkom drożdżowym nadaliśmy fikuśny kształt.
Przypominają nam morskie koralowce.


   Składniki:

-4 dkg drożdży
-2 łyżki cukru
-4 szklanki mąki tortowej
-4 jajka
-250 ml ciepłego mleka
-5 dkg masła
-szczypta soli
-aromat
-marmolada
-cukier trzcinowy na posypkę


Drożdże ucieramy z cukrem.


Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli, aromat,
2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę
i wyrabiamy ciasto.

Dodajemy roztopione masło,
jeszcze raz wyrabiamy,
przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto wyrosło.


Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części.


Rozwałkowujemy dość cienko


i kroimy na prostokąty.


Każdy prostokąt nacinamy.


Nakładamy porcje marmolady.


Składamy na pół.


Zwijamy


i układamy w natłuszczonych foremkach.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy trzcinowym cukrem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 25 minut.


Wyjmujemy z piekarnika


i gotowe.


Smacznego!







7 komentarzy:

  1. Haha ale śmiechowo i apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetnie wyglądają. Super. Jestem pod wrażeniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne i pomysłowe drożdżóweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kształt wyszedł świetny! Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kształt świetny. Bułeczki jak muffiny z czuprynką. Pysznie i pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba jednak mieć wyobraźnię artysty- cukiernika,żeby coś takiego "fikuśnego" upiec.I za to WAS podziwiam! Nie umiem tak piec, ale chociaż sobie popatrzę i się pozachwycam.

    OdpowiedzUsuń