08 sierpnia 2014

Sałatka z kapusty



   Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.
Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.

Składniki:
-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty
-0,6 kg marchwi
-0,6 kg cebuli
-szklanka oleju
-1/3 - 1/2 szklanki octu
-2 łyżki cukru
-do smaku ok. 3-4 łyżki soli
-pieprz do smaku


   Kapustę szatkujemy ręcznie lub w maszynie.


   Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę kroimy na drobno.


   Do cebuli dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.
Dokładnie wszystko mieszamy.


   Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.


   Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji 
na 25 minut.


Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Witam. Będę robić, lubię kapustę a na zimę jak znalazł :)Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka mała podpowiedź - sałatkę najlepiej robić teraz, kiedy kapusta już nie jest młoda ale też nie jest twarda i praktycznie cała do wykorzystania.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też planuję zrobić, dokładnie takiego przepisu szukałam.
    Obserwuję bloga i na prawdę podobają mi się przepisy jakie Pani zamieszcza :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. To miłe,że nasze przepisy podobają się i są wykorzystywane w innych kuchniach:)Sałatka jest prosta
    i bardzo smaczna. Robimy ją od lat.
    Pozdrawiamy gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis. Kapustkę bardzo lubię, a w takiej sałatce jeszcze nie jadłam :)
    Podobną robiłam z ogórków i smakowała mi, więc ta pewnie też jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń