środa, 28 stycznia 2015

Bułeczki z gruszkami



   Delikatne ciasto drożdżowe a w środku gruszki i żurawina.


   Składniki:

-ok. 4 szklanki mąki
-300 ml ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-10 dkg masła
-3 żółtka i jajko do smarowania
-3 łyżki cukru
-szczypta soli
-aromat
-2 łyżki oleju
-gruszki z zalewy
-garść żurawiny
-można dodać garść orzeszków ziemnych


   Gruszki, żurawinę i orzeszki kroimy w kostkę.


Gruszki odsączamy.


Wszystko łączymy razem.


   Z drożdży, łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka i kilku łyżek mąki robimy rozczyn
i odstawiamy do wyrośnięcia.
   Dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól, aromat, żółtka i stopniowo mąkę.
Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.
   Odstawiamy do wyrośnięcia.


   Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm
 i kroimy na kwadraty ok. 10 x 10 cm.

   
   Na każdy nakładamy przygotowane wcześniej owoce.


Zbieramy brzegi ciasta i formujemy sakiewki.
   Spód każdej sakiewki zanurzamy w oleju i układamy ściśle w foremce.
Postawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 35-40 minut.


Wyjmujemy i gotowe.


   Odrywamy bułeczki a w środku ...


Smacznego !


7 komentarzy:

  1. Piekny deser !! Rany ale mi smaka narobilas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim ciachem walentynki udane na 100%! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję!
    Ciasto rewelacja,rozpływa się w ustach, no i w środku niespodzianka :)
    Zupełnie inaczej smakuje z tym nadzieniem.Polecam ! Anka

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niespodzianka smakuje i to jest dla nas najważniejsze:)Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiały smakować cudownie :) Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale drożdżówek z gruszkami jeszcze nigdy nie jadłam, ale na pewno takie połączenie jest doskonałe ;)

    OdpowiedzUsuń