poniedziałek, 10 marca 2014

Babka makowa




   Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.
Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.

Składniki:

-na kruche ciasto:
                            -1,5 szklanki mąki pszennej
                            -0,5 szklanki cukru pudru
                            -10 dkg margaryny
                            -1 jajko
                            -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                            -aromat wanilinowy lub śmietankowy

-na masę makową:
                            -20 dkg mielonego maku
                            -5 jajek
                            -3/4 szklanki cukru
                            -aromat migdałowy

-na lukier:
               -1 białko jajka
               -ok. 15 dkg cukru pudru
               -1/2 łyżeczki soku z cytryny


   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, 
tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)


   Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.


   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.


   Dodajemy mak i miksujemy.


   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.


   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.
Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.


   Jest upieczone.


   Wyjmujemy z foremki i studzimy.


   Polewamy przygotowanym lukrem.

Lukier:

-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem 
-dodajemy sok z cytryny
-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru


Smacznego!











4 komentarze:

  1. świetnie wygląda:) chętnie bym zjadła taką, lubię mak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, święta czuć z daleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna babeczka:) takiej jeszcze nie widziałam, podkradam przepis:)

    OdpowiedzUsuń