04 grudnia 2014

Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym



   Surówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować.
Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak.

   Składniki:

-kilka liści sałaty radicchio
-pół ogórka
-pomidor
-papryka
-cebula

   Składniki na sos:

-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-1 czubata łyżka majonezu
-łyżeczka posiekanego koperku
-sól, pieprz
-czosnek granulowany
-sumak przyprawowy

   Zaczynamy od przygotowania sosu.
Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz,
czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.


   Warzywa kroimy w plasterki lub półplasterki.


   Liście sałaty moczymy w zimnej wodzie ok. 10 minut, osuszamy i kroimy.


   Nakładamy na talerz porcje pokrojonych warzyw, polewamy sosem i gotowe.


Smacznego!

1 komentarz: