28 lutego 2014

Kalafior w cieście



   Kalafior w cieście jest propozycją na zastąpienie ziemniaków w obiedzie.


   Składniki:
-kalafior
-2 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki lodowatej wody
-2 jajka
-sól
-przyprawa warzywna
-olej do smażenia


   Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafior
i sparzamy przez 5-7 minut.


   Wyjmujemy i odsączamy.
Dzielimy na "różyczki".


   Ciasto:
-do mąki dodajemy wodę i jajka oraz sól do smaku
-miksujemy

   W garnku rozgrzewamy olej.
Różyczki kalafiora moczymy w cieście


i wkładamy do rozgrzanego oleju.

Smażymy do lekkiego zrumienienia.


   Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe.


   Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju.

Kalafior w tym wydaniu idealnie pasuje do popularnego schabowego, ale nie tylko.


Smacznego!







4 komentarze:

  1. o takiego jeszcze nie jadłam:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też nie jadłam, ale zapowiada się smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny pomysł na zastąpienie ziemniaków. Choć ja akurat "pyrki" lubię...

    OdpowiedzUsuń