sobota, 17 maja 2014

Karpatka



   Lekkie ciasto z puszystym kremem.

Składniki na ciasto:
-szklanka wody
-szklanka mąki
-1/2 kostki margaryny
-5 jajek

Składniki na krem:
-budyń
-kostka margaryny
-szklanka cukru pudru
-1,5 szklanki mleka


   Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Wodę zagotowujemy z margaryną.


   Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.


Odstawiamy i studzimy.


   W tym czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń.

Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut.


   Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.
   Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.
Placki wyjęte z blaszki studzimy.


   Przygotowujemy krem.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.
Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.


W piekarniku powstały piękne góry.


   Na jeden z placków wykładamy większą część kremu.


   Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem.


Gotowe!


Smacznego!










4 komentarze:

  1. Jaka piękna "góra"! Aż ślinka cieknie! Obowiązkowo do zrobienia.Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz ciekawe przepisy.Czekamy na kolejne i życzymy fajnej zabawy w kuchni:)Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam karpatkę, piękna Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń