wtorek, 24 września 2013

Karczek w warzywach



   Trudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.
Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,
ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni.
Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzyw
gwarantuje niesamowite wrażenia smakowe.
Danie nie jet skomplikowane.
Zaczynamy:

Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości.



   Kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm i nie tłuczemy(!).


   Na dno naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs
(po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami
i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.


   W tym czasie przygotowujemy warzywa:
-3 marchewki
-2 cebule
-2 papryki
-kilka suszonych pomidorów
-ząbek czosnku


   Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.


   Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.


   Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster
nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.


   Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,



a następnie paprykę i suszone pomidory.


   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.


   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.


   Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersji
z olejem) lub inną ulubioną.
Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.
Polecamy bardzo gorąco!


Smacznego!












7 komentarzy:

  1. Pyyyyyszna propozycja :)
    Uwielbiam tak przygotowane mięsa. Robię często.
    Propozycja wspaniała. Cudne połączenie smaków. W zasadzie jakby z mojej kuchni. Mięsko tylko inne daję, bo zazwyczaj karkówkę.Ale to przecież bez znaczenia. No i danie z pieca. To moja ulubiona forma robienia mięsa. Siedzi w piecu, a ja nic nie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello, its good post regarding media print, we all be familiar with media is a fantastic source of facts.

    OdpowiedzUsuń
  3. Good day I am so excited I found your site, I really found you by mistake, while I was researching on Bing for
    something else, Anyways I am here now and would just like to say
    thank you for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
    I don't have time to read it all at the moment but I have
    saved it and also included your RSS feeds, so when I
    have time I will be back to read more, Please do keep up the excellent work.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za wiele ciepłych słów. Będzie nam miło jeśli pozostaniesz z nami na dłużej. Pozdrawiamy.

      Usuń
  4. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed surfing
    around your blog posts. After all I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    OdpowiedzUsuń
  5. whoah this weblog is fantastic i love reading your articles.
    Stay up the good work! You realize, many individuals
    are searching around for this information, you can aid them greatly.

    OdpowiedzUsuń