06 kwietnia 2020

Chleb z majonezem



Domowy chleb ostatnio cieszy się ogromną popularnością.
Proponujemy więc kolejny przepis, tym razem
z dodatkiem majonezu, który zdecydowanie poprawia
strukturę chleba.

    Składniki:

-40 dkg mąki 650
-czubata łyżka mąki żytniej
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-2,5 dkg drożdży
-łyżka cukru
-płaska łyżka soli
-300 ml ciepłej wody
-2 czubate łyżki majonezu


Drożdże, cukier i połowę wody mieszamy.



Dodajemy 4 łyżki mąki 650, mieszamy, przykrywamy ścierką
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Rozczyn gotowy.


Dodajemy resztę wody, sól i majonez, mieszamy,
dodajemy mąkę żytnią i ziemniaczaną, mieszamy,
stopniowo dodajemy mąkę 650 i mieszamy,
aż ciasto będzie dosyć gęste.

Dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ręcznie
do połączenie się składników.

Odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto wyrosło.


Delikatnie smarujemy blaszkę,
przekładamy ciasto, wyrównujemy wilgotną dłonią,
nie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Chleb wyrósł.


Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 st. C
z termoobiegiem.


Po upieczeniu od razu wyciągamy z blaszki.


Smacznego!



26 komentarzy:

  1. domowy hlebczawsze najlepszy, jutro pieke. nie wiem czy z majonezem, ale na pewno maminkowy przepis. tylko skad ja taka piekna kielbase do chleba wezme?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełbaskę z Subaju😁zapraszamy w lepszych czasach😘😘

      Usuń
  2. Chlebek przepiękny!Spróbuję upiec z majonezem,bo każdy Wasz przepis sprawdził się w 100%.Na czas pandemii warto "poćwiczyć" chociażby w kuchni.Pozdrawiamy gorąco i dużo zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy. Polecamy chlebek, bo jest naprawdę dobry. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy zdrówka i jeszcze raz zdrówka 😘❤️

      Usuń
  3. Super. Z pewnością wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się udał, taki puszysty i baaardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie równiutkie, gęste oczka w tym chlebku! Już zapisuję przepis!
    Pozdrawiam świątecznie i serdecznie ściskam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) chlebek polecamy. Życzymy spokojnych Świąt i duuuużo zdrowia 😊

      Usuń
  6. Świetny przepis, chleb wychodzi rewelacyjnie, jedyny minut to to, że za szybko znika🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten minus ma swoje zalety:) częściej pieczesz to masz większe doświadczenie i zostajesz mistrzem😊

      Usuń
  7. Pięknie wyrośnięty bochenek 😊 ciekawy pomysł z dodatkiem majonezu ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie w tej chwili wyjęłam blaszki z chlebem z piekarnika. Z tym że mój całkiem inny, uwielbiam takie ciężkie chleby razowe, na zakwasie, ze sporym dodatkiem mąki żytniej i mnóstwem pestek, nasion i żurawiną, i właśnie takie najczęściej piekę. Ale z prawdziwą przyjemnością zrobię ten, z Twojego przepisu. Taki puszysty, delikatny i na pewno pyszny, wygląda cudnie. Będzie fajną odmianą i urozmaiceniem.
    Bardzo chętnie zostanę u Ciebie na stałe, bo widzę mnóstwo fajnych przepisów, a i różnych receptur na chleby, z którymi bardzo chętnie się zapoznam i wypróbuję :))
    Pozdrawiam serdecznie, Agness <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że nas odwiedziłaś:) my ze względów zdrowotnych musimy pięć raczej delikatne chleby ale z przyjemnością spróbowalibyśmy Twój, taki wypasiony :) i na pewno pysznisty.Zapraszamy do korzystania z przepisów i zapraszamy na naszego drugiego bloga-maminek z aparatem fotograficznym. Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  9. Pięknie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczny chleb. :)
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Maminku, właśnie opychamy się tym chlebkiem. Jest wspaniały, bardzo puszysty, lekki, wszystkim smakuje. Postaram się ocalić chociaż kawałek od pożarcia i wstawię na mojego bloga. Dzięki za taki superancki przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu nawet nie wiesz jak się cieszę, że chlebek Wam smakuje😁pozdrawiamy cieplutko❤️

      Usuń
  12. Anonimowy07 maja, 2020

    Jakie wymiary powinna mieć blaszka? I czy w przepisie nie ma błędu? Chodzi mi o łyżkę soli i łyżkę cukru. Czy to nie za dużo? Nie powinna być łyżeczka?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wymiary blaszki:24x13x6cm.Ilość cukru i soli jak w przepisie. Można na dkg czyli soli 1dkg a cukru 1,5dkg. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń