środa, 10 czerwca 2015

Młode ziemniaczki z koperkiem i skwareczkami



Ziemniaczki w takim wydaniu smakują z każdą surówką
i z każdym chłodnikiem a nawet z samym kefirem, 
zsiadłym mlekiem lub jogurtem
a także z bigosikiem z młodej kapusty.

   Składniki:

-młode ziemniaki, najlepiej drobne
-10 dkg wędzonego boczku
-koperek
-sól


Z ziemniaków zmywamy skórkę i gotujemy je do miękkości
w osolonej wodzie.


Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę.
Siekamy koperek.


Odcedzamy ziemniaki i dosypujemy do nich pokrojony boczek.
Chwilę pozostawiamy na małym ogniu,
aby z boczku wytopiło się troszkę tłuszczu.


Przekładamy na talerz, posypujemy koperkiem i gotowe.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Takie młode ziemniaczki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja lubię takie ziemniaczki. Wieki ich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. i do tego zsiadłe mleko...mniam uwielbiam takie obiady

    OdpowiedzUsuń
  4. Obowiązkowo z maślanką - marzę o takich!

    OdpowiedzUsuń
  5. Może skwareczki już nie koniecznie ale ziemniaczki z koperkiem... wreszcie możemy je jeść! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. o tej porze roku ,to najlepszy obiad :) u mnie skwarek nie ma,bo nie lubię. Kiedyś,,kiedyś takie ziemniaczki jadłam z wiejską śmietanką posypane sola...ahhh :)

    OdpowiedzUsuń