poniedziałek, 10 listopada 2014

Biszkopt z jabłkami



   Puszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami.

   Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )

-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat 
-4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji


   Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.
Można posypać je cynamonem.


   Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy.


   Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach.


   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy.


   W ciasto wkładamy jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny wzór.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem
na 30 minut.


   Wyjmujemy z piekarnika.
Po ok. 3 minutach przekładamy na deskę, zdejmujemy papier i odwracamy.


   Z jednego dużego jabłka przygotowujemy dekorację.


   Wystarczy zaparzyć kawę.


Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Zawsze pięknie wyrasta i szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardzo smaczne ciasto,w dodatku niedrogie.A jak pięknie podane! Całuski od C i Z

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglada przepięknie i jaka ładna prezentacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiał być pyszny :) A ten łabądek z jabłka wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Biszkopt jest jak puszek,
    warto spróbować a do zrobienia łabędzia wystarczy duże jabłko
    i cienki, ostry nożyk:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Biszkopt wygląda apetycznie ale łabądek
    lepszy. Wiedziałam,że dasz radę. Z resztą kto jak nie TY :). Anka

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeceniasz moje możliwości i nieźle mnie testujesz:) ale to dzięki Tobie podejmuję wyzwania i wprowadzam nowinki. Nie da się ukryć, że
    inspiracje pochodzą od Ciebie
    i za za to baaaaardzo dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis :) świetne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy:)
    Twoje przepisy też są bardzo ciekawe, będziemy tam częściej zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. He,he mój wkład to kropla w morzu w porównaniu z Twoimi zdolnościami.Ale cieszę się,że mogłam się do czegoś przydać w Waszym świecie kulinarnym.
    Powodzenia! Anka

    OdpowiedzUsuń