piątek, 8 kwietnia 2016

Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami



Cały obiad w jednym naczyniu.

   Składniki:

-ok. 1 kg żeberek
-ok. 0,8 kg kiszonej kapusty
-ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków
-sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka
-2 ząbki czosnku
-olej


Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym,
czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką,
układamy warstwami, dodając pokrojony
w plasterki czosnek,
skrapiamy olejem, przykrywamy
i odstawiamy na noc do lodówki.


Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,
odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki.
Kroimy w ćwiartki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę
opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty.

Na niej układamy warstwę ziemniaków
i nich warstwę kapusty i żeberka.

Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę.



Uciskamy, przykrywamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 90 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C
i pieczemy jeszcze 30 minut.




Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Nie jesteśmy fankami żeberek w przeciwieństwie do naszego taty, który byłby bardzo zadowolony z takiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podejrzewam, że i tata i mąż byli by zachwyceni :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja na obiad z jednego naczynia. Ja takie bardzo lubię. Żeberka są fajne w smaku. Mają mało mięsa, ale jak się kupi takie, jak Wasze, to można się najeść. A smak żeberek jest nie do zastąpienia innym mięsem :) Podoba mi się dodatek kapusty. Ja zawsze z cebulą robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest obiad mniam kto nie zrobil niech sprobuje-dziekujemy

    OdpowiedzUsuń