30 stycznia 2014

Torcik urodzinowy



   Są takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.
Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.

Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia.


20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.
Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.


   Składniki na biszkopt:
-6 jajek
-szklanka cukru
-3/4 szklanki maki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki maku
-łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy
-szczypta soli


   Oddzielamy żółtka od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę.


   Dosypujemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak
i wszystko mieszamy.


   Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy.


   W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.

Składniki kremu:
-kostka masła lub margaryny
-opakowanie 400 g kremu czekoladowego
-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki
-5-10 dkg orzechów włoskich

Do nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, który
wymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem.


   Orzechy rozdrabniamy.


   Śliwki kroimy w drobną kostkę.


   W miseczce ucieramy masło, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy.



   Dodajemy pokrojone śliwki i miksujemy.
Powstanie delikatny, puchaty kremik.


   Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.



   Nasączamy spód.


   Nakładamy połowę kremu.


   Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy.


   Wykładamy pozostały krem.
Smarujemy nim wierzch i boki naszego torcika.


   Całość obsypujemy orzechami i dekorujemy według uznania.


   Torcik wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut i gotowe.



Smacznego!





















9 komentarzy:

  1. torty urodzinowe są zawsze super bo robione od serca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda:)mają w sobie magię:)Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik absolutnie do zjedzenia! Poproszę o kilka kawałków! A na urodzinki- moc całusków!!!
    Celka z rodzinką

    OdpowiedzUsuń
  4. Sto lat kochana :)
    Cudna Maryjkooooooooooooooooo

    OdpowiedzUsuń
  5. 100 lat i samych sukcesów:) ja też porwała bym kawałeczek tego pysznego torcika:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszymy się, ze jesteś z nami, mamy nadzieję, że torcik smakował:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń