czwartek, 12 grudnia 2013

Klopsy w skórkach



   Kiedy mamy dość typowych wędlin kupionych w sklepie i chcemy zmienić nieco smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany.


   Składniki:

-6 ćwiartek z kurczaka
-0,5 kg łopatki
-3 jajka
-3 czerstwe bułki
-przyprawa do mięs lub barbecue
-pieprz
-sól lub warzywko
-3 marchewki
-jedna cebula
-3 ząbki czosnku
-olej


   Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem.
Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulę
i czosnek.
Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych 
kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.
Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy
w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.

Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.
Łopatkę mielimy dwukrotnie.
Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy
przez maszynkę.


   Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.
Wyrabiamy nasz farsz.


   Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem.
Układamy odłożone kawałki mięsa oraz marchewkę.
Uzupełniamy farszem.


   Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.
Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.


    Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.
Kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.
Doskonale nadają się na świąteczny stół.


Smacznego!








3 komentarze:

  1. Siostra brak mi słów na Twoje pomysły. Wygląda super ! Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. faszerowałam już udka ale nigdy nie w ten sposób-bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow!! Super pomysł... Trochę się napracowałaś, ale patrząc na efekty myślę, że warto było... Tą właśnie różnorodność lubię na blogach kulinarnych... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń