06 maja 2014

Wątróbka grillowana



   Drobiowa wątróbka usmażona na grillu smakuje wyjątkowo a w bajkowym otoczeniu, 
czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz.

Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie.

Skład marynaty na 1 kg wątróbki:

-1/2 szklanki oleju
-łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-płaska łyżeczka soli
-pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnku
Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.



   Wątróbkę czyścimy, płuczemy i odsączamy.


   Zalewamy marynatą i mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .


   Smażymy na grillu na tacce na spokojnie żarzącym się węglu.
Wątróbkę często obracamy.


   Wątróbka nie wymaga długiego smażenia.


Gdy jest rumiana i krucha zdejmujemy z grilla.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Anonimowy06 maja, 2014

    Wątróbka przepyszna! Cudownie było Was gościć,móc uczestniczyć w przygotowaniach jedzonka i w miłym towarzystwie spędzić czas. To niezapomniane chwile! Dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń