04 czerwca 2015

Śmietanowiec z truskawkami



Przypomniało nam się ciasto naszej Mamy.
Kojarzy się przede wszystkim z sezonem truskawkowym.
Udało nam się kupić truskawki z polskich upraw, prosto z pola,
z piaskiem, ale za to o niepowtarzalnym smaku.


   Składniki:

-ok. 1/2 kg truskawek
-2 galaretki
-ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 %
-2 łyżki żelatyny
-cukier do smaku
-wanilia
-a na biszkopt:
         -3 jajka
         -1/2 szklanki cukru
         - 2/3 szklanki mąki 450
         -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
         - wanilia


Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier.


Dodajemy żółtka, wanilię,


na koniec przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy na wolnych obrotach.


Przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia.


Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C.


Rozpuszczamy galaretki w 300 ml wody każda, odlewamy z każdej 1/3
do oddzielnych miseczek.
Galaretki i upieczony biszkopt studzimy.
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody.


Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem i wanilią.
Wystudzony biszkopt rwiemy na kawałki.



Śmietanę delikatnie miksujemy, 
dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.


Galaretkę z mniejszych miseczek kroimy i dodajemy do śmietany.



Wrzucamy biszkopt, mieszamy i przekładamy
do formy z obejmą.



Umyte i osuszone truskawki kroimy i układamy w formie.



Zalewamy tężejącą galaretką z większych miseczek.


Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.


Gotowe.



Smacznego!







9 komentarzy:

  1. Deserek idealny! Truskawki w takich ciastach pasują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny deser. Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainteresowanie śmietanowcem jest tak duże,że musimy dodać kilka małych uwag:) Przede wszystkim cieszymy się, że przepis i samo ciasto jest ponadczasowe:)
    Ciasto w oryginale, czyli w wykonaniu naszej Mamy miało
    zdecydowanie większe rozmiary, bo rodzinne spotkania były dość liczne
    a ciasto wszystkim bardzo smakowało.
    Robione było w formie 28 cm, z 1,5 l śmietany, czterech galaretek,
    4 łyżek żelatyny i dużego biszkoptu. My wykonaliśmy mniejszą wersję,
    ale zawsze można ją powiększyć:)
    Pozdrawiamy cieplutko i życzymy wielu miłych chwil przy śmietanowcu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne ciacho ,piękna prezentacja. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń