sobota, 21 grudnia 2013

Strucelki z makiem



   Zamiast dużych strucli proponujemy strucelki z makiem.

Składniki:
-10 dkg świeżych drożdży
-ok. 1,5 kg mąki pszennej
-10 dkg margaryny
-3 szklanki ciepłego mleka
-cukier
-6 jajek
-masa makowa
-sól
-olejek zapachowy śmietankowy




Przygotowujemy rozczyn:

Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru.
Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu
       i odstawiamy do wyrośnięcia.



   Odrobinę poprawimy masę makową, czyli dodamy żółtko i pianę z jednego białka.


   Mieszamy i masa gotowa.


   Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.
Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,
     kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.
   Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziej
wyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,
więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć.
Ciasto nie może być zbyt luźne ani zbyt twarde.
Dolewamy roztopioną margarynę (nie może być zbyt gorąca).


Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się wchłonie.
Jeszcze garstka mąki, formujemy kulę ciasta, posypujemy mąką po wierzchu,
przykrywamy ściereczką i niech rośnie.


   Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy i wycinamy krążki.


   Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę makową.


   Zwijamy w strucelki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy.


   Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia,
 czyli na ok. 15 minut.


   Pachnie w całym domu.


Smacznego!

To, co nas najbardziej cieszy, to opinie, komentarze
i fotografie gotowych potraw, wykonanych według naszych przepisów.

Strucelki i bułeczki wykonane przez Celinkę:




Pozdrawiamy serdecznie :)









3 komentarze:

  1. Myy jakie pyszne :) to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochani!Strucle piekłam już dwa razy.Szkoda,że nie zrobiłam strucelków,ale następnym razem spróbuję,może mi się udadzą.Przepis na ciasto jest super!Zresztą każdy przepis jest trafiony,tylko trzeba trochę popracować,ale jaka satysfakcja,że się coś zrobiło samemu.Dziękuję za zdjęcia z moich wypieków(nie są w połowie tak ładne jak Wasze),ale to dowód,że coś mi wyszło.Buziaczki dla Maryni i Andrzejka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celinko
      my jesteśmy pod wrażeniem Twoich wypieków i uważamy, że wszystko jest udane. Najważniejsze, że próbujesz. Im więcej prób - tym większe doświadczenie. Czekamy na kolejne fotki i życzymy wielu wspaniałych wypieków.
      Pozdrawiamy ciepluteńko:)

      Usuń