08 listopada 2013

Kapuściany przekładaniec



   Zapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwę
zdrowego tłuszczyku.

Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.

Składniki:

-1 kg ziemniaków
-1 kg kiszonej kapusty
-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki (opcjonalnie )
ok. 0,25 kg wędzonego boczku
-cebulkę prażoną
-sól, pieprz
-pieprz ziołowy


   Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów a resztę kroimy w słupki.


   Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
Karkówkę przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,
 kapustę delikatnie odciskamy z soku.


   W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:

-kapusta
-prażona cebulka
-ziemniaki
-mięso (zamiast karkówki możemy położyć warstwę boczku )
-kapusta
-prażona cebulka
-ziemniaki
-kapusta
-prażona cebulka
-plastry boczku
-ziemniaki
-słupki boczku

(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy)






   Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
z termoobiegiem na 90 minut.


   Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.


   Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy.


   Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest czekanie- 
2 godziny pośród zniewalającego zapachu,
 jest jak wieczność...



   Jeśli nie damy rady zjeść całości, później można kroić nożem na porcje,
odgrzewać i smakuje jeszcze lepiej.



Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz