Pieczony i wychwalany przez córkę.
Delikatny, puszysty i soczysty.
Postanowiliśmy spróbować, efekt może zadziwić.
Polecamy.
Składniki:
-80 dkg jogurtu greckiego
-7 jajek
-1,5 szklanki cukru
-szklanka oleju
-2 budynie śmietankowe
-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-wanilia
Spód może być dowolny, u nas kruche ciasto:
-szklanka mąki
-1/4 szklanki cukru pudru
-5 dkg masła
-1 jajko
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-wanilia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Rozwałkowujemy na cienko.
Wykładamy spód blaszki.
U nas blaszka o wymiarach 24x24x7,5 cm.
Jeśli będzie to blaszka okrągła, powinna mieć średnicę
minimum 28 cm.
Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy szklankę cukru i wanilię.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę.
Dodajemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy.
Miksujemy żółtka z cukrem,
dodajemy budyń i delikatnie miksujemy.
Dodajemy olej i delikatnie miksujemy.
Dodajemy jogurt i delikatnie miksujemy,
Dodajemy pianę z białek, mieszamy
i przelewamy do blaszki.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 st. C.
Po upieczeniu zostawiamy w blaszce do wystudzenia.
Gotowe.
Smacznego!
Jak pięknie wyrósł. Robiłam taki sernik i rzeczywiście był pyszny. Zrobię twoją wersję.
OdpowiedzUsuńOj tak,rośnie pięknie! Miałam wrażenie, że opuści blaszkę i pójdzie zwiedzać piekarnik:)
UsuńCiasto wygląda naprawdę smakowicie, bardzo chętnie wypróbuję przepis :))
OdpowiedzUsuńUściski serdeczne Maminku, Agness<3
Bardzo dziękuję:)
UsuńPolecam bo smakuje nieziemsko:)
Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 🤗
Doceniam bardzo to, kochana, że u Ciebie jest wszystko opisane krok po kroku, łącznie ze zdjęciami.
OdpowiedzUsuńOstatnio podobny sernik robił mój mąż (bo to on u nas szaleje w kuchni), ale zrobił z normalnego jogurtu, nie greckiego... i niby sernik wyszedł, ale po wyjęciu z piekarnika usiadł i zrobił się z niego płaski placek :) Zjedliśmy, bo był smaczny, ale nie wyglądał tak pięknie jak Twój. Pokazałam mu Twoje zdjęcia i już wiem, że będzie próbował ponownie, na podstawie Twojego przepisu :)
Buziaki dla Ciebie...
Bardzo dziękuję:)
UsuńPrzyjęliśmy taką formułę prezentowania przepisów bo sami też lubimy wiedzieć i widzieć:)
Fotki dają możliwość oceny czy to co robię wygląda tak jak powinno.
Dla wprawionych pewnie to nie ma znaczenia ale jak coś robi się pierwszy raz, to na pewno pomaga.
Ten sernik nas zachwycił. Na świeżo smakuje jak lekka pianka ale już taki z lodówki to sernik wiedeński:)
Mężowi życzę udanego wypieku a Wam obojgu pyszności przy kawie:)
Buziaki gorące 😘
Ależ on wygląda. Dawno temu piekłam sernik bez sera ze zwykłego jogurtu. Był pyszny. Niestety gdzieś wyparował przepis, a tu proszę takie cudo. Z pewnością już w sobotę będę próbowała upiec. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto spróbować:)
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
Najpierw mnie zmroziło... sernik bez sera?? Ale gdy przeczytałam przepis, to stwierdziłam, że sama chętnie bym skonsumowała!
OdpowiedzUsuńNo tak,może zdziwić:)
UsuńAle jak widać może być sernik bez sera:)
Kochana! Przepiękny sernik! Widać że puchaty. Aż ślinka cieknie na jego widok 🤤 chętnie podstawiłabym talerzyk 🙂
OdpowiedzUsuńGorące pozdrowienia 🙂
Dziękuję:) dla Ciebie taki sernik to żaden problem:) doskonale znam Twoje zdolności 🙂
UsuńPozdrawiam cieplutko 😘
Wspaniały i jak pięknie wyrośnięty! 😍
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej cukierni. Podoba mi się taki serniczek na jogurtach greckich.
Zrobię go koniecznie :))
Przesyłam ciepłe uściski 🤗🧡
Dziękuję 😘
UsuńSernik polecam! Rośnie pięknie i ma się wrażenie, że zaraz ucieknie z formy ale potem robi stop i tylko się zapieka:)
Udanego wypieku:)
Pozdrawiam cieplutko 😘❤️
Już mi ktoś ze znajomych polecał podobny przepis, a skoro tak pięknie wygląda na zdjęciach, to chyba wypróbuję, zwłaszcza, że uwielbiam serniki wszelkiej maści. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUpieklam... I innego juz piec nie bede, serio, miekki, soczysty, poza tym jaka ilosc! Balam sie ze mi wyjdzie z blachy, a blache mam konkretna. Super przepis!
OdpowiedzUsuńOoooo😀
UsuńI to jest najlepsza rekomendacja🤗
Cała prawda o serniku bez sera:)
Dzięki Majciu😘❤️
Pyszna propozycja. Niedawno robiłam coś podobnego, skyrnik. Wykorzystałam skyry waniliowe. :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńMyślę, że jest jeszcze wiele ciekawych pomysłów,których nie znamy:)
PS Piszę w nawiązaniu do komentarza na moim blogu. Wszystkiego najlepszego! Też jestem z początku lutego. Będę świętować w najbliższy weekend. ;)
UsuńDziękuję:) to bardzo miłe:)
UsuńCzyli mamy kolejnego Wodnika:)
Będę pamiętała:)
Sernik bez sera? Brzmi jak wyzwanie :D
OdpowiedzUsuńMusze je podjąć, robiłam sernik może 2-3 razy w życiu i nigdy mi nie wyszedł. Może to będzie dla mnie odpowiednia opcja, taka, z którą sobie poradzę :) Choć lubię słodkości, to jakoś nie wszystkie mi w kuchni wychodzą, jednak nigdy się nie poddaję :) Dziękuję za fantastyczną inspirację!
Świetnie, że się nie zrażasz i tak trzymaj:) mnie też nie zawsze wszystko wychodzi ale co tam:)
UsuńWierzę, że następnym razem się uda:)
Córka też mówi, że nie ma ręki do ciast a to jej się udaje:)
Próbuj 😘
Dziękuję :) Myślę, że nie warto się poddawać, no bo jak inaczej mam się nauczyć? :D Dziesięć ciast zepsuję, ale za jedenastym podejściem mi się uda. Oczywiście szkoda czasu, składników itd. no ale zależy mi na tym by umieć upichcić coś samej. Chciałabym umieć dla mojego synka, jeszcze jest w brzuszku no ale kiedyś będzie chciał na pewno zjeść mamine ciasto, do tego czasu muszę się podszkolić :D
UsuńKlaudia
UsuńSuper podejście! Metodą prób i błędów dojdziesz do takiej wprawy, że sama siebie zaskoczysz:)
Rodzinka się powiększy i będzie jeszcze większa:)motywacja żeby zrobić coś ekstra. Taki urodzinowy torcik zrobiony przez mamę jest najlepszy:)
Jestem przekonana, że zobaczę u Ciebie na blogu Twoje wypieki:)
Jesteś uparta,dasz radę!
Pozdrawiam cieplutko 😘
Dziękuję za słowa wsparcia, wiele dla mnie znaczą!
UsuńŻycie jest po to, by czegoś od siebie wymagać i dążyć do udoskonalenia umiejętności. Nie bez powodu mówi się, że "nauka to potęgi klucz" i "człowiek uczy się całe życie" :D
A ćwiczenie czyni mistrzem:)
UsuńZawsze wspieram bo wiem, że najgorszym rozwiązaniem jest zwatpienie i poddanie się. Ale Ciebie to nie dotyczy bo Ty chcesz i jesteś uparta:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Beautiful blog
OdpowiedzUsuńThank you:)
UsuńDziękuję za ten przepis, kiedys coś słyszałam o tym serniku ze jest wyjątkowy
OdpowiedzUsuńJest wyjątkowy,to prawda:)
Usuńchętnie skorzystam z receptu jak tylko będę miała możliwość
UsuńPrezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko:)
UsuńSernik bardzo smacznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ha! Gdybym nie znała Maminka, to powiedziałabym, że "tam MUSI być ser", bo jogurt nie może tak wyrosnąć! No i ten rozpływający się w ustach kruchutki spód... I o ileż mniej kalorii (jeśli ktoś się w ogóle tym przejmuje, ja nie;-). Buziaki kochana, jużem się wywojażowała i wysłużyła społecznie, wracam do czilautu na blogach ;-*
OdpowiedzUsuńDomyślałam się, że włączyło się Marzyni albo wojażowanie albo zajęcia społeczne bo to przecież ten typ co to minuty nie może mieć wolnej:)
UsuńSzczerze,to ja też nie wierzyłam, że jogurt tak urośnie ale skoro obie córcie zapewniały, to trzeba było spróbować:) to jest rewelacja!
Polecam:)
Buziaki gorące 😘
Świetny ten sernik bez sera. Zazdroszczę, na pewno był pyszny, a przynajmniej na taki wygląda. Chyba kiedyś wypróbuje Maminku :) Przytulasy z Krakowa
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńJeśli się zdecydujesz,przekonasz się, że jest naprawdę pyszny:)
Pozdrawiam cieplutko:)
W sumie już dawno chciałam przygotować sernik z jogurtu greckiego, ale jakoś nie miałam przepisu i to odwlekałam. Ale teraz to się chyba zmieni.
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką sernika, ale możliwe, że taki bez sera właśnie by mi podszedł. Muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam:) może to będzie ten ulubiony:)
UsuńO, super! Jakaś inna wersja sernika, chętnie wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńWiem, że budzi wątpliwości ale naprawdę warto spróbować bo jest pyszotny:)
UsuńTakiego przepisu nie znałam. Chętnie wypróbuje bo wygląda pięknie. I smakuje równie. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPolecam:) delikatny i puszysty,naprawdę pyszny:)
Usuńapetyczny przepis
OdpowiedzUsuńTakiego sernika jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńCiekawy serniczek :D
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, jak smakuje!
OdpowiedzUsuńSmaku niestety nie da się opowiedzieć, trzeba upiec i spróbować:)
UsuńMogę zapewnić, że warto!
Sernik wyszedł idealnie, takim sernikiem na pewno nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńPóki co, jest to nasz ulubiony sernik :)
UsuńSuper wszystko pokazane i opisane :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik. To taka klasyka wśród ciast. Wygląda pysznie!
Pozdrawiam cieplutko.
Bardzo dziękuję:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Wszystkiego dobrego! Zdrowych, radosnych i spędzonych w gronie rodzinnym Świąt Wielkanocnych :)
UsuńDziękujemy za życzenia:)
UsuńWszystkiego dobrego życzymy:)
Bardzo dziękuję:) Cudownego weekendu! Pichcisz obecnie coś pysznego? :)
UsuńStale coś pichcę i chyba muszę przestać :)
UsuńMiłej niedzieli i dobrego tygodnia życzę:)
Uwielbiam serniki, a tu taka inna wersja tylko dosyć sporo cukru ;)
OdpowiedzUsuńCukru jest sporo ale w całym serniku:) w małej porcji jest w sam raz:)
UsuńSpróbuj,polecam i pozdrawiam:)
O takim serniku jeszcze nie słyszałam, a jestem ich wielką fanką! Koniecznie muszę spróbować! <3 Wygląda obłędnie! ;)
OdpowiedzUsuńTo nasz ulubiony sernik. Żeby poznać ten smak ,trzeba go upiec. Nie ma innej metody:)
UsuńPolecam:)
Tak zrobię! :D
UsuńPolecam!
UsuńPozdrawiam:)
Bardzo ciekawy przepis. Może być niezwykle lekki, puszysty.
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jest:)
UsuńAle fajny, lekki wypiek!
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńSernik wygląda smakowicie 😃 Uwielbiam raczej ciężkie serniki z sera twarogowego, ale chętnie wypróbuję również sernik z jogurtu greckiego.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńKulinaria, obok kwiatów i książek, to moja przyjemność:)
OdpowiedzUsuńSernik bez sera znam, jest smaczny, to fakt:)
Pozdrawiam miło:)
Morgana
Witam na blogu!miło, że mnie odwiedziłaś:)
UsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam cieplutko:)