28 października 2015

Maminkowe zapiekanki z jajkami i sosem musztardowym



Kolejne z serii maminkowych zapiekanek.
Tym razem z jajkami i sosem musztardowym.

   Składniki na 4 zapiekanki:

-40 dkg obranych ziemniaków
-5 dkg kaszy gryczanej prażonej
-5 jajek
-3 czubate łyżki mąki pszennej
-średnia cebula
-sól, pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi
-szczypiorek
-2 łyżki oleju
-bułka tarta


Kaszę gotujemy na sypko.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy
i zgniatamy gnieciuchem.

Cebulę i szczypiorek kroimy na drobno.


Cebulę szklimy na patelni z niewielka ilością oleju.


Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy kaszę, mąkę,
dodajemy jedno jajko i  zeszklona cebulę, przyprawiamy
solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.

Dokładnie mieszamy.


Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.

Nabieramy porcje masy ziemniaczanej,
w dłoniach formujemy placki i wykładamy nimi foremki.
Warto zostawić trochę masy na uzupełnienie góry.


Do tak przygotowanych foremek na dno wsypujemy
trochę szczypiorku i wbijamy jajka.

Ale jaja !
Trafiliśmy na jajko z dwoma żółtkami :)


Jajka posypujemy szczypiorkiem, zbieramy brzegi 
a jeśli zabraknie na górę dokładamy pozostawioną wcześniej masę.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 35 minut.


Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.


Po 3-4 minutach zapiekanki można wyjąć z foremek,
dodać sos musztardowy i 


smacznego!


11 komentarzy:

  1. Genialne :D Te jajeczko wewnątrz wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A jesień jest piękna z taką zapiekanką!zIEMNIACZKI,JAJECZKO,SOSIK-i co nam chłody,przymrozki,jak zapach z piekarnika wszystko umili.Kochamy Was za te pyszności!Buziaczki po stokroć!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po tylu ciepłych słowach i nam jesienne chłody niestraszne:)
    Dziękujemy i zapraszamy do wspólnego gotowania, pieczenia, bawienia się kuchnią:)
    Pozdrawiamy ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, to jajko w środku daje bardzo fajny efekt! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ależ to cudownie wygląda, wieki nie jadłam takiego sosu! Bardzo dziękuję za przemiłe słowa u mnie - poprawiły mi humor na resztę dnia, pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomysłowe zapiekanki i fantastyczny sposób podania

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie :)

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - mam nadzieję, że dołączysz do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ciekaw tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń