30 września 2013

Papryka konserwowa



   Papryka przygotowana w domu smakuje najbardziej.
Jest chrupiąca i we właściwej zalewie.


   Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion.


   Kroimy w cząstki o kształcie i wielkości według uznania.

Przygotowujemy słoiki z przyprawami, czyli do każdego słoika:

-ząbek czosnku
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka ziaren pieprzu 
-listek laurowy
-szczypta gorczycy


   W dużym garnku gotujemy zalewę.

Na jedną porcję:

-3 szklanki wody
-0,5 szklanki octu
-łyżka soli
-7 łyżek cukru
-kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
-3-4 listki laurowe

Na 5 kg papryki przygotowujemy 5-6 porcji zalewy.

Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną paprykę tak, aby zalewa ją objęła.
Od momentu ponownego wrzenia zalewy, gotujemy 5 minut.

Przekładamy paprykę do przygotowanych wcześniej słoików, uzupełniamy zalewą
i zakręcamy.


   Papryka jest gotowa.
Nie wymaga pasteryzowania.
Przygotowana w opisany sposób daje gwarancję, że nie jest przegotowana.


Smacznego!




1 komentarz: