wtorek, 24 września 2013

Karczek w warzywach



   Trudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.
Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,
ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni.
Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzyw
gwarantuje niesamowite wrażenia smakowe.
Danie nie jet skomplikowane.
Zaczynamy:

Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości.



   Kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm i nie tłuczemy(!).


   Na dno naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs
(po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami
i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.


   W tym czasie przygotowujemy warzywa:
-3 marchewki
-2 cebule
-2 papryki
-kilka suszonych pomidorów
-ząbek czosnku


   Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.


   Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.


   Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster
nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.


   Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,



a następnie paprykę i suszone pomidory.


   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.


   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.


   Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersji
z olejem) lub inną ulubioną.
Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.
Polecamy bardzo gorąco!


Smacznego!












9 komentarzy:

  1. Pyyyyyszna propozycja :)
    Uwielbiam tak przygotowane mięsa. Robię często.
    Propozycja wspaniała. Cudne połączenie smaków. W zasadzie jakby z mojej kuchni. Mięsko tylko inne daję, bo zazwyczaj karkówkę.Ale to przecież bez znaczenia. No i danie z pieca. To moja ulubiona forma robienia mięsa. Siedzi w piecu, a ja nic nie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello, its good post regarding media print, we all be familiar with media is a fantastic source of facts.

    OdpowiedzUsuń
  3. Good day I am so excited I found your site, I really found you by mistake, while I was researching on Bing for
    something else, Anyways I am here now and would just like to say
    thank you for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
    I don't have time to read it all at the moment but I have
    saved it and also included your RSS feeds, so when I
    have time I will be back to read more, Please do keep up the excellent work.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za wiele ciepłych słów. Będzie nam miło jeśli pozostaniesz z nami na dłużej. Pozdrawiamy.

      Usuń
  4. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed surfing
    around your blog posts. After all I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    OdpowiedzUsuń
  5. whoah this weblog is fantastic i love reading your articles.
    Stay up the good work! You realize, many individuals
    are searching around for this information, you can aid them greatly.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aw, this was an incredibly nice post. Finding the time and actual effort to generate a superb article… but
    what can I say… I hesitate a lot and don't manage to
    get anything done.

    OdpowiedzUsuń
  7. This paragraph provides clear idea in support of
    the new visitors of blogging, that really how to do blogging.

    OdpowiedzUsuń