wtorek, 31 grudnia 2013

Ciasto z biszkoptami i makiem



   Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.
Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.

Składniki:
-0,25 kg biszkoptów
-0,5 szklanki suchego maku
-8 jajek
-1,5 kostki margaryny
-1,5 szklanki cukru
-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat rumowy
-słoiczek kwaśnego dżemu


   Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.


   Margarynę ucieramy z cukrem.


   Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu.
Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.


   Ciasto dzielimy na 3 części.

Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.




   Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.


   Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem.
Na dno wykładamy masę z makiem.


   Na niej układamy biszkopty.


   Na biszkopty nakładamy po troszku dżemu.


   Przykrywamy masą z kakao.


   Na niej układamy biszkopty i dżem.


   Przykrywamy to białą masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut.


   Ciasto jest gotowe.


   Jeszcze tylko kawa...


Smacznego!















5 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja :D Nie znam tego ciasta :) Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy:)Życzymy dobrego,obfitującego w miłe niespodzianki nadchodzącego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalne i z pewnością smaczne! Zresztą jak wszystko na tym blogu. Wszystkiego co najlepsze w nowym roku życzy cała rodzinka! C,Z, M,J

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy za ogromną porcję ciepłych i miłych słów.My również życzymy wszystkiego, co najlepsze.Niech spełniają się marzenia,realizują plany,dopisuje zdrowie i niech otacza Was dobry nastrój w każdej chwili nowego roku.
    Zespół maminka kulinarnego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Jadłam więc wiem. Uwielbiam ciasta bez kremów,ale to pobiło wszystko. Polecam! AJ

    OdpowiedzUsuń