27 stycznia 2014

Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa




   Pieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką.
Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę.
Wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

-10-12 udek z kurczaka
-8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg )
-kilka ząbków czosnku
-żelatyna
-przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs
-sól
-pieprz
-olej


   Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.


   Z udek zdejmujemy skórki.
Wycinamy kości.
Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę.





   Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy
 w gorącej kąpieli.
Można też użyć suchego proszku żelatynowego.


   Na desce układamy skórki z kurczaka.


   Na nich układamy plastry karkówki.


   Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym.


   Na karkówce układamy mięso z udek kurczaka i smarujemy żelatyną.


   Jeszcze jedna warstwa karkówki i mięsa z udek kurczaka a na końcu skórki z kurczaka.


   Wszystko związujemy dratwą lub sznurkiem.



   Całość umieszczamy w wąskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy niewielka ilością oleju.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut.


   Po upieczeniu pozostawiamy w blaszce do wystudzenia.


   Wyjmujemy z blaszki i wstawiamy dom lodówki do całkowitego wystudzenia.
Wycinamy sznurki i gotowe.



Smacznego!


















2 komentarze: