poniedziałek, 25 lipca 2016

Maminkowe zapiekanki z kapustą i pęczakiem



Proste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami.

   Składniki:

-70 dkg kapusty
-50 dkg obranych ziemniaków
-8 dkg pęczaku
-5 dkg wędzonego boczku
-2 cebule
-2 jajka
-ok. 10 dkg mąki pszennej
-olej
-bułka tarta
-przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi
-bulion warzywny


Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy.


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy
i zgniatamy gnieciuchem.

Pęczak gotujemy na sypko w bulionie warzywnym.


Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.


Jedną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju
i dodajemy do ziemniaków.


Drugą cebulę również szklimy, podsmażamy z boczkiem
i dodajemy do pęczaku.



Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków.



Dodajemy jajka, mieszamy,
stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta)
i mieszamy.


Przyprawiamy do smaku.


Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.


Foremki napełniamy większą częścią masy ziemniaczano-kapuścianej,
robimy wgłębienia,


wypełniamy pęczakiem ze skwarkami,


przykrywamy masą ziemniaczano-kapuścianą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 40 minut.



Dobrze smakują z ostrym sosem pomidorowym.


Smacznego!
















7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja. Wszystkie Wasze zapiekanki to dla mnie nowości kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi obłędnie smakować :) Jak zawsze świetny pomysł na bardzo ciekawy i niestandardowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Już wiem, co jutro będę robić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecamy, bo naprawdę fajnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być przepyszne, trzeba kiedyś spróbować :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajna propozycja, ale chyba też pracochłonna...

    OdpowiedzUsuń