21 października 2014

Zapiekanka z kaszanką



   Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko.

Składniki:

-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
-ok. 60-70 dkg kaszanki
-30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty
-15 dkg wędzonego boczku
-cebula
-pieprz ziołowy


   Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym
 naczyniu żaroodpornym.



   Boczek i cebulę kroimy w kostkę.



   Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy.


   Wykładamy na ziemniaki.


   Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym.
 Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.


Gotowe.



Smacznego!











2 komentarze:

  1. Na jesienny obiad-jak znalazł! Tanio i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smacznie ale nie moge kapusty ani cebuli.. no i nie posiadam piekarnika jesli ma ktos jakis inny pomysl prosze o kontakt patusia1230@gmail.com

    OdpowiedzUsuń