15 października 2013

Schab w śmietanie



   Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.
Zrobimy to ciszej.

Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %,
przyprawa barbecue, delikat do mięs, sól, pieprz i olej.


Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.



   Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju.
Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.


   Na tak przygotowany półmisek układamy schab, ponownie posypujemy przyprawami
i skrapiamy olejem.

Pozostawiamy na ok. 30 minut.


   Na niewielkiej ilości oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu
obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając.


   Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę.


   Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje.


   Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu.

Nie trwa to dłużej , jak 5 minut.
Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go solą i pieprzem.


   Mamy gotowe mięsko do obiadu.
Do tego ziemniaczki i buraczki...
Mniam, mniam...


Smacznego!










5 komentarzy:

  1. Musiał być pyszny i pewnie bardzo kruchutki :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak:) i kruchutki i naprawdę pyszny.Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  2. Taki obiad bym zjadła jutro zamiast mojego przygotowanego kapuśniaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu musimy się chyba umówić:) my chętnie zjemy Twój kapuśniak,bo na pewno jest przepyszny a Ciebie zapraszamy na schabik w śmietanie z buraczkami.Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie jedzonko, u mnie dzisiaj był kapuśniak:)

    OdpowiedzUsuń