27 marca 2014

Baba drożdżowa z rodzynkami



   Pieczemy babę drożdżową z rodzynkami.

Składniki:

-ok. 5 szklanek mąki
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-4 łyżki cukru
-2 jajka i 2 żółtka
-8 dkg masła lub margaryny
-5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli )
-aromat
-szczypta soli


   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.


   Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy rozczyn, resztę mleka


i dodajemy jajka, szczyptę soli i aromat.

   Wstępnie wyrabiamy ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę.


   Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu wchłonięcia masła.
Wsypujemy rodzynki(warto je wcześniej pokroić) i jeszcze raz zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek.


   Układamy w nasmarowanej tłuszczem formie z szerokim kominem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


Baba wyrosła:


   Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamy
temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut.


Baba upieczona:


   Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa.


   Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie i smaku.


Smacznego!












6 komentarzy:

  1. Ale "baba"! Aż ślinka cieknie!I znowu mam co robić jutro,ale muszę "babę" upiec. Całuski! C

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma wyjścia -"babę" upiec trzeba:)jest okazała i świetnie smakuje.Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :0 zjadłabym taka)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie baby ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy z tej porcji wychodzi taka jedna baba?

    OdpowiedzUsuń