17 lutego 2014

Zapiekanki w bułeczkach



   Zdarzają się sytuacje, kiedy jedzonko musimy przygotować na szybko.
Wtedy wykorzystujemy przepis na szybkie i niesamowicie sycące zapiekanki w bułeczkach.
( Pozdrawiamy Terenię ).

   Składniki:
-zwykłe, świeże bułeczki
-tyle plastrów ( grubości ok. 0,5 cm ) grubej kiełbasy - ile bułeczek
-tyle jajek - ile plastrów kiełbasy
-starty na grubych oczkach żółty ser
-olej do smażenia
-szczypiorek ( ewentualnie )
-ketchup


   Z bułeczek ścinamy górę a z dolnej części wyskubujemy środek.


   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy plastry kiełbasy.


   Bułki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na dno bułek wsypujemy odrobinę żółtego sera a następnie układamy podsmażone plastry kiełbasy. 
Możemy posypać odrobiną szczypiorku.


   Delikatnie wbijamy jajka.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
do czasu, kiedy zetną się jajka.


   Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy bułki żółtym serem i polewamy ketchupem.
Przykrywamy odciętymi częściami bułek.


   Wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.


Gotowe.


Smacznego!









6 komentarzy:

  1. Super pomysł. Do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zapiekanki, nie znałem takich. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki są przede wszystkim bardzo proste i smaczne.Fajne danie na szybko:)Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już chyba jestem uzależniona od Waszego bloga;) zrobiłam bułeczki na kolację i wyszły znakomite, po prostu pychota:) Pozdrawiam. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. My z kolei zastanawiamy się,
    jaki przepis przetestujesz
    i czekamy na Twoją opinię-
    to też rodzaj uzależnienia:)
    Gotuj, piecz i pisz, bo my na to niecierpliwie czekamy:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń