12 grudnia 2013

Racuchy drożdżowe



   Dawno, dawno temu...
wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów.
Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny.

Składniki:
-2 dkg drożdży
-łyżeczka cukru
-szczypta soli
-250 ml ciepłej wody
-2,5 szklanki mąki pszennej
-olej do smażenia



   Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 125 ml wody i pół szklanki mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do rozczynu dolewamy pozostałą wodę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dosypujemy
mąkę i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Odstawiamy do wyrośnięcia.


   Na patelni rozgrzewamy olej, moczymy w nim łyżkę (!) , nabieramy nią ciasto
i przekładamy na patelnię formując racuchy.
Im bardziej nieregularne, tym ciekawsze.
Smażymy kilka razy obracając patyczkiem.


   Zdejmujemy na papier do odsączenia a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem.


   Udały się!
To jest ten sam smak, jak w dzieciństwie.
I podobnie, jak wtedy znikają w oka mgnieniu:)


Smacznego!





4 komentarze:

  1. pycha, częstuje się jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Weź więcej:) zobaczysz jak szybko znikną:)Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuszki palce lizać. A jeszcze z dżemikiem truskawkowym....Himalaje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo:) i życzymy powodzenia w zdobywaniu kolejnych szczytów ..... kulinarnych.

      Usuń