20 marca 2016

Babka mozaikowa



Babka kolorowa, prawie jak pisanka.

   Składniki:

-625 g mąki 480
-5 dkg drożdży
-4 żółtka i jedno całe jajko
-9 łyżek cukru
-350 ml ciepłego mleka
-8 dkg masła
-łyżka kakao
-2 łyżki maku
-barwniki spożywcze
-szczypta soli
-aromat


Do kakao dolewamy 3 łyżki mleka i mieszamy.
Do maku 3 łyżki mleka i mieszamy.
Po łyżeczce mleka dolewamy do barwników.


Drożdże, łyżkę cukru i 100 ml mleka mieszamy,
dodajemy 3 łyżki mąk , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do pozostałego cukru dodajemy aromat, jajko i żółtka i miksujemy.



Dolewamy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, szczyptę soli,


3 szklanki mąki i miksujemy.



Dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto ręcznie.
Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, 
aż masło się wchłonie.

Połowę ciasta pozostawiamy jako bazę
a drugą połowę dzielimy na 5 części i do każdej dodajemy 
po łyżeczce mąki oraz kolejno mak, kakao i barwniki.
Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.



Z kolorowych ciast formujemy wałeczki.


Ciasto bazę rozwałkowujemy na prostokąt


i kolejno, według uznania układamy wałeczki, formując rulon.







Przekładamy do natłuszczonej formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wyrośnięte smarujemy roztopionym masłem, nacinamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 165 st. C
i  pieczmy k. 35 minut.




Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy.



Smacznego!























8 komentarzy:

  1. Wspaniała babeczka, taka wiosenna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pomysłowa! :) pięknie się prezentuje i zapewne jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne kolorki powychodziły ;) a sama babka wygląda genialnie! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna, nie słyszałem o takiej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, jak cudownie urosła! I tak ślicznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Nie dość, że mega urosła to jeszcze przezabawnie wygląda w środku :D Dla nas ekstra wypiek:)

    OdpowiedzUsuń