piątek, 18 października 2013

Buraczki marynowane



   Marynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin, 
jak i obiadów.

Wybieramy najmniejsze buraczki.
Gotujemy ok. 30 minut.
Obieramy ze skórki.


   Na ok. 2 kg buraczków potrzebna nam będzie jedna pokrojona w plasterki cebula.


   Przygotowujemy zalewę octową.
Jedna porcja to:
-3 szklanki wody
-0,5 szklanki octu
-1 łyżka soli
-5 łyżek cukru
-2 ząbki czosnku
-kilka listów laurowych
-pieprz
-ziele angielskie

Na 2 kg buraczków potrzebujemy 2 porcje zalewy.
Zagotowujemy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną cebulę a następnie buraczki.


   Gotujemy ok. 15 minut.
Przekładamy buraczki i cebulę do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy.
Gotowe.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Sałatka z kapusty już w słoikach a teraz kolej na buraczki marynowane. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite tempo:)Pozdrawiamy gorąco)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Latem zrobiłam buraczki, są rewelacyjne. W tym roku zrobię z większej ilości. Barszcz czerwony wychodzi pyszny i ma piękny kolor. Dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękujemy za podzielenie się z nami opinią.
    Cieszymy się,że buraczki na dłużej zagoszczą w Twojej kuchni:)
    Mamy nadzieję,że wśród naszych przepisów znajdziesz więcej takich, które będziesz mogła wykorzystać.
    Pozdrawiamy i życzymy wiele dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie obieram buraczków ,gotuję ze skórką. Pod skórką są witaminy, po co je usuwać. Po ugotowaniu skórka sama schodzi lekko ściskając buraczek w dłoni.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń