21 lipca 2014

Korniszonki z pepperoni



   Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek 
do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.

Składniki na zalewę:
-3 szklanki octu
-4 szklanki cukru
-6 szklanek wody
-2-3 łyżki soli
-ziarna gorczycy

Zalewę zagotowujemy i studzimy.


Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,
pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.

   2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy.


      Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.
Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.


    Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy.
 Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.


Ogóreczki gotowe.


    W tej samej zalewie możemy zamarynować papryczki pepperoni.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz