07 października 2013

Kurczak w sosie koperkowym



   Kurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, 
z rusztu, lub grilla.

My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym.

-1 filet z kurczaka
-3 pieczarki
-250 ml śmietany słodkiej 12%
-łyżka kopru posiekanego
-olej
-sól,pieprz




   Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki.
Oprószamy solą i pieprzem.


   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy z patelni.


   Na tym samym oleju podsmażamy pieczarki.


   Na patelni łączymy pieczarki z filetem.


   Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę. 


   Wsypujemy koperek.


   Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.


Gotowe.


   Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem 
i dowolną surówką, np z białej kapusty.
My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.
Jest to wersja  bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza.


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz