13 czerwca 2014

Ogórki konserwowe z selerem



   Sezon ogórkowy w pełni.
Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.

Składniki:
-2 kg ogórków
-kawałek selera
-jedna lub dwie papryki
-2-3 cebule
-ocet
-sól kamienna
-cukier
-gorczyca


   W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników:
-9 szklanek zimnej wody
-1 szklanka soli kamiennej

W zalewie ogórki moczymy przez 3 godziny.


   W międzyczasie przygotowujemy właściwą zalewę octową.
Składniki:
-3 szklanki octu
-4 szklanki cukru
-6 szklanek wody
-szczypta ziaren gorczycy

Zagotowujemy i studzimy.

Seler kroimy w cienkie plastry.
Paprykę w paski.
Cebulę w piórka.


   Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków papryki
i cebuli.


   W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebulą
a następnie zalewamy do pełna zalewą właściwą.
Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do 3/4 wysokości słoików.
Od momentu wrzenia wody w garnku, gotujemy 10 minut.


   Słoiki wyjmujemy i gotowe.


Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Ogórki wyszły przepyszne. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja opinia bardzo nas cieszy.To są też nasze ulubione ogórki:)Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Otworzyliśmy dzisiaj słoik do obiadu. Przepyszne. Dziękujemy :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo...to jednak przetrwały trudy podróży:)Zależało nam, żeby właśnie te ogórki ocalały i się udało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja je robię, ale daję jeszcze liść selera. I rzeczywiście są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś robię te ogórki dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń