Sezon ogórkowy w pełni.
Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.
Składniki:
-2 kg ogórków
-kawałek selera
-jedna lub dwie papryki
-2-3 cebule
-ocet
-sól kamienna
-cukier
-gorczyca
W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników:
-9 szklanek zimnej wody
-1 szklanka soli kamiennej
W zalewie ogórki moczymy przez 3 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy właściwą zalewę octową.
Składniki:
-3 szklanki octu
-4 szklanki cukru
-6 szklanek wody
-szczypta ziaren gorczycy
Zagotowujemy i studzimy.
Seler kroimy w cienkie plastry.
Paprykę w paski.
Cebulę w piórka.
Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków papryki
i cebuli.
W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebulą
a następnie zalewamy do pełna zalewą właściwą.
Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do 3/4 wysokości słoików.
Od momentu wrzenia wody w garnku, gotujemy 10 minut.
Słoiki wyjmujemy i gotowe.
Smacznego!
Ogórki wyszły przepyszne. Polecam!!
OdpowiedzUsuńTwoja opinia bardzo nas cieszy.To są też nasze ulubione ogórki:)Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńOtworzyliśmy dzisiaj słoik do obiadu. Przepyszne. Dziękujemy :))
OdpowiedzUsuńOooo...to jednak przetrwały trudy podróży:)Zależało nam, żeby właśnie te ogórki ocalały i się udało:)
OdpowiedzUsuńI ja je robię, ale daję jeszcze liść selera. I rzeczywiście są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziś robię te ogórki dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń🙂będą na zimę jak znalazł
Usuń