czwartek, 21 listopada 2013

Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami



   Z ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.
My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.

Składniki na bułeczki:

-1,5 kg ziemniaków
-1 mała cebula
-1-2 jajka
-mąka pszenna
-warzywko
-olej

Składniki na farsz:

-30 dkg pieczarek lub innych grzybów
-1 duża cebula
-1 jajko
-bułka tarta( 1-2 łyżki)
-warzywko lub sól
-pieprz
-olej


Ziemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków.


Ugniatamy ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części i jedną z części odkładamy.
Do zagłębienia wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła dołek do poziomu ziemniaków.


   Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy 
na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.


   Przygotowujemy farsz.
Drobno kroimy pieczarki.


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.


Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem
 i smażymy przez kilka minut.


   Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.

   Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs)
i bułkę tartą.


   
Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi,
formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce
z papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
na ok. 25 minut.


   Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.


   Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.



Smacznego!











3 komentarze:

  1. Jako ziemniaczana III Rzeczypospolitej z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko Ja też :) Czemu nie trafiłam na tą stronę wcześniej ? Jest super pozdrawiam ,mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehehe
    Zapraszamy serdecznie i czekamy na opinie. Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń