12 kwietnia 2014

Pasztet domowy pieczony




   Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.
Przepis nie jest trudny.

Składniki:

-1,5 kg łopatki
-1 kg wątróbki drobiowej
-4 jajka
-2 czerstwe bułki
-2 cebule
-1 marchew
-kilka ząbków czosnku
-bułka tarta
-kilka suszonych grzybów
-seler
-por
-ziele angielskie
-pieprz ziarnisty
-listek laurowy
-przyprawa Barbecue
-sól, pieprz


   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków,
 pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.


   Gotujemy do miękkości mięsa.


   W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.


   Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.

Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.

Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.


   Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę.

Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.

Chwilę smażymy.


   Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso.

Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.


   Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Dokładnie uciskamy.


   Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie olejem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 40 minut.


Pasztet upieczony.


Wyjmujemy z formy i gotowe.



Smacznego!













6 komentarzy:

  1. Jakie pyszności! Na święta jak znalazł.Chociaż nie tylko( kanapki z takim przysmakiem to sama "radocha").Pozdrawiamy.C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robię przygotowania i w środę polecę pasztet z twojego przepisu :)

    Pozdrawiam Grzegorz

    OdpowiedzUsuń
  3. taki domowy pasztet pyszniutki i najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztecik że tylko paluszki lizać :)

    OdpowiedzUsuń