Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.
Przepis nie jest trudny.
Składniki:
-1,5 kg łopatki
-1 kg wątróbki drobiowej
-4 jajka
-2 czerstwe bułki
-2 cebule
-1 marchew
-kilka ząbków czosnku
-bułka tarta
-kilka suszonych grzybów
-seler
-por
-ziele angielskie
-pieprz ziarnisty
-listek laurowy
-przyprawa Barbecue
-sól, pieprz
Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków,
pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.
Gotujemy do miękkości mięsa.
W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.
Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.
Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.
Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.
Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę.
Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.
Chwilę smażymy.
Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso.
Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.
Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Dokładnie uciskamy.
Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie olejem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 40 minut.
Pasztet upieczony.
Wyjmujemy z formy i gotowe.
Smacznego!
Jakie pyszności! Na święta jak znalazł.Chociaż nie tylko( kanapki z takim przysmakiem to sama "radocha").Pozdrawiamy.C i Z
OdpowiedzUsuńjutro robię przygotowania i w środę polecę pasztet z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Grzegorz
Domowy najlepszy ^^
OdpowiedzUsuńtaki domowy pasztet pyszniutki i najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPasztecik że tylko paluszki lizać :)
OdpowiedzUsuńDomowy pasztet...najlepszy ;)
OdpowiedzUsuń