Szybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka.
Składniki:
-podwójny filet z piersi kurczaka
-4 cebule
-300 ml bulionu warzywnego
-100 ml słodkiej śmietany
-5 dkg żółtego sera
-sól, pieprz
-olej lub masło klarowane do smażenia
Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser tarkujemy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy solą.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę.
Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut.
Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu.
W wersji ze śmietaną do pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem.
W wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks.
Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej patelni podsmażamy mięso...
...do zrumienienia.
Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.
Możemy posypać szczypiorkiem.
Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.
Smacznego!
Ale mięsko! Zupełnie nowe wydanie fileta z kurczaka! Do skopiowania!
OdpowiedzUsuńPyszne:-) zrobilam dzisiaj:-)
OdpowiedzUsuńCieszy nas Twoja opinia:)dziękujemy i pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja obiadowa :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń