niedziela, 12 lipca 2015

Omlet z wątróbką i warzywami



Wątróbka drobiowa w innym wydaniu,
razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie.

   Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm:

-4 jajka
-2 łyżeczki mąki pszennej
-2 łyżki mleka
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-25 dkg wątróbki
-1 niewielka marchewka
-kawałek pora
-1/3 czerwonej papryki
-szczypiorek
-przyprawa do kurczaka
-słodka papryka
-olej do smażenia


Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy,
przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką,
skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.

Warzywa kroimy w drobną kostkę.


Wątróbkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.


Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.



Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju.


Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami.



Przygotowujemy ciasto na omlety.
Do mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.


Dodajemy żółtka i mieszamy.


Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju.


Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.



Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy połowę ciasta,
na niej układamy połowę wątróbki z warzywami
i posypujemy szczypiorkiem.
Smażymy na średnim ogniu
i teraz najtrudniejszy moment:
odwracamy naszego omleta na drugą stronę
i smażymy do zrumienienia.


Zdejmujemy z patelni i gotowe.


Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy dodatek do omletu :) Tak też musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje chyba jeszcze lepiej niż wygląda:)Warto się skusić:)
    Pozdrarwiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety wątróbki nie lubię, ale pomysł ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak już jest, że nie wszystko lubimy. My też mamy potrawy, które omijamy:)
    Na szczęście jest duży wybór dodatków do omletów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo mój małżonek by się oblizywał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna pysznośc na blogu!!! pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń