sobota, 28 grudnia 2013

Flaczki



   Nie wszyscy lubią flaczki i tylko ci cenią ich smak, którzy je skosztowali.
My akurat je lubimy.
Gorące, pachnące i smaczne mają swój urok szczególnie w zimie w górach.
W tym roku zimy jak na lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną.
Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.



      Składniki:
-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków
-bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )
-majeranek
-przyprawa do zup
-koncentrat pomidorowy
-olej
-mąka
-korzeń imbiru
-pieprz
-sól


   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.
Dodajemy:
-korzeń pietruszki
-kawałek selera
-kawałek pora
-3 marchewki
-kilka liści laurowych
-pokrojony w plastry korzeń imbiru
-kilka gałązek oregano
-kilka ziarenek pieprzu
-kilka ziaren ziela angielskiego
-3-4 ząbki czosnku
-sól do smaku


oraz opaloną cebulę.


   Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.
Odławiamy też warzywa.
Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.
Do rosołu wsypujemy też flaczki.


   Gotujemy ok. 30 minut.


   Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.
Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.


   Na patelnię wlewamy 5-6 łyżek oleju a kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania rumianego koloru, uzyskując zasmażkę.
Olej możemy zastąpić masłem.
Do zasmażki wlewamy 2-3 chochelki rosołu i szybko mieszamy.
Przelewamy zawartość patelni do rosołu.
Gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut.


   Po tym czasie flaczki są gotowe.


Smacznego!








2 komentarze:

  1. Mój Dziadek (mąż znaczy) uwielbia flaki a te wyglądają bosko !

    OdpowiedzUsuń
  2. o jeju!!! Pożarłabym i to dużą porcję!!!

    OdpowiedzUsuń